PANELGESPREKKEN

                
     

YOU, THE WEST AND THE MIDDLE EAST

 

 

4 PANELGESPREKKEN

 Is het Westen hét baken van moderniteit en verlichting?

Is het Midden-Oosten, achterlijk Islamitisch en terroristisch?

op donderdag 4 mei - dinsdag 9 mei - dinsdag 16 mei - donderdag 18 mei

in De Spiegelzaal van De Markten, Oude Graanmarkt 5 Rue du Vieux Marché aux Grains, 1000 Brussel

 

Met welke bril kijk jij naar het Midden-Oosten? Heb je die bril wel eens ingeruild voor die van jouw buurman? Begrijp jij de wereld nog als je de krant leest? Of als je naar jouw Facebook muur kijkt? Algoritmes en alternatieve Trumpistische waarheden lijken jouw land te regeren.  Waarheden reproduceren en reizen aan een nooit geziene snelheid door de wereld. In het Midden-Oosten wordt er gecensureerd! Het Westen daarentegen!  In Vier panelgesprekken word jij radicaal uitgedaagd om een kijkje te nemen achter de muren die ons scheiden.

1. RADICALISERENDE OORLOG  met Iman Lechkar & Sami Zemni - donderdag 4 mei 2017 - 20.00u om in te schrijven: klik hier

2. GRENZEN AAN DE RADICALE MENING   met Dyab Abou Jahjah & Lieven Decauter - dinsdag 9 mei 2017 - 20.00u om in te schrijven: klik hier

3. RADICALE ALTERNATIEVE WAARHEID   met Miriyam Aouragh & Yazan Badran - dinsdag 16 mei 2017 - 20.00u om in te schrijven: klik hier

4. RADICAAL KOLONIALE BRIL  met Rachida Aziz en Omar Jabary Salamanca - donderdag 18 mei 2017 - 20.00u om in te schrijven: klik hier

 

We waarderen het ten zeerste dat u vooraf inschrijft en we vragen per panelgesprek en per deelnemer een kleine bijdrage: €3

Je kan ook inschrijven voor de vier panelgesprekken en dan betaal je €10

 

Met de radicale moderator van dienst  KELTOUM BELORF

Keltoum Belorf is geboren en getogen in Antwerpen (1977). Ze studeerde Politieke- en sociale wetenschappen aan de UA.  Ze werkt momenteel als journalist bij bij de DeWereldMorgen.be en voordien bij Indymedia.be en bij de VRT-radio.  

Ze schrijft voornamelijk over socialen thema´s en sociale actie zoals vluchtelingen, anti racisme,  uitsluiting, vredesbeweging,...  Daarnaast maakt ze ook video’s samen met het collectief de Fatima’s om stereotypen aan te klagen en podcasts met grote en kleine verhalen over verzet.

 

De panelgesprekken vinden plaats van 20.00u tot 22.00u in de Spiegelzaal - De Markten - Oude Graanmarkt 5 Rue du Vieux Marché aux Grains - 1000 Brussel / Bruxelles. Na 22.00u tot 24.00u kunnen we nog napratenin Le Space - Sleutelstraat 26  Rue de la clé - 1000 Brussel / Bruxelles

 

TIJDENS VIER PANELGESPREKKEN DAGEN WE JE UIT OM DE ANDERE KANT TE BEKIJKEN. IS HET EEN OORLOG VAN HET WESTEN TEGEN HET MIDDEN-OOSTEN OF OMGEKEERD? EN WAAR STA JIJ DAN?

     
 

donderdag 4 mei 2017 - 20.00u

Spiegelzaal - De Markten - Brussel

RADICALISERENDE OORLOG

Over geopolitiek, globalisering en conflict

 

WAAROVER GAAT DIT EERSTE GESPREK?

Het  wordt steeds moeilijker om conflicten en oorlog geografisch af te bakenen. Geostrategische belangen zorgen niet alleen in het Midden-Oosten voor extremisme, polarisering en geweld. Wat is de rol van jouw regering in de chaos hier en daar? Wat is de weerslag daarvan op het samenleven daar en hier? Brengt een binnenlandse politiek van deportatie-wetten en een buitenlandse politiek van F16’s echt zoden aan de dijk?

 

SAMI ZEMNI

Sami Zemni is hoogleraar in de politieke wetenschappen (UGent). Hij studeerde in Gent en in Aix-en-Provence. Aan de Universiteit Gent coördineert Sami Zemni de Midden-Oosten en Noord-Afrika Onderzoeksgroep. Hij is stichtend lid en oud voorzitter van het Centrum voor Islam in Europa (CIE). Hij publiceert over politieke islam, de Arabische Opstanden en het islamdebat in internationale en nationale wetenschappelijke tijdschriften. Hij publiceerde onder andere “Het Islamdebat” (EPO 2009), “Politieke Islam, 9/11 en jihad” (Acco 2006) en “Het Midden-Oosten. The times are a‟changing” (EPO 2013).

 

IMAN LECHKAR

Iman Lechkar is dr. in de Sociale en culturele antropologie (2012,  KUL) en promoveerde op een proefschrift over bekering tot en binnen de islam.  Ze is recent aangeworven als docent Gender en Islam en is houder van de VUB-Fatima Mernissi Leerstoel. Haar huidig onderzoek is gericht op islam, gender en geweld bij moslims in Brussel.

     
     
 

dinsdag 9 mei 2017 - 20.00u

Spiegelzaal - De Markten - Brussel

GRENZEN AAN DE RADICALE MENING

Over vrije meningsuiting, racisme en politieke correctheid

 

WAAROVER GAAT DIT TWEEDE GESPREK?

De vrijheid van meningsuiting is onaantastbaar. Toch lijken sommige meningen heiliger dan andere. Wat politiek correct is voor de ene is misschien racistisch voor de andere.   Bestaat er zoiets als een vrije meningsuiting? Of bepaalt de mainstream-megafoon welke stemmen gehoord worden?

 

DYAB ABOU JAHJAH

Dyab Abou Jahah, geboren in Libanon in 1971 is schrijver, columnist en activist. Hij heeft politieke wetenschappen gestudeerd aan de université catholique de Louvain in Louvain la Neuve. in 2000 heeft  hij de Arabisch Europese Liga (AEL) opgericht. Hij schreef onder andere Tussen Twee werelden (manteau 2003), Dag Boek Brussel Beiroet (manteau 2007), De Stad is van Ons (Pelckmans 2014), en zijn laatste boek is Pleidooi voor radicalisering (De Bezige Bij 2016). Hij schreef tussen 2014 en 2017 een  wekelijkse column voor de krant De Sandaard. Hij is voorzitter van de  burgerrechtenbeweging Movement X.

 

LIEVEN DE CAUTER

 

Lieven De Cauter is als cultuurfilosoof verbonden aan het departement Architectuur van de KULeuven en de mediaschool RITCS. Hij publiceerde o.a. Archeologie van de kick; De capsulaire beschaving; De Oorsprongen of het boek der verbazing; Entropic Empire en Metamoderniteit voor beginners.

     
     
 

dinsdag 16 mei 2017 - 20.00u

Spiegelzaal - De Markten - Brussel

RADICALE ALTERNATIEVE WAARHEID

Over post-truth, sociale media en revolutie.

 

WAAROVER GAAT DIT DERDE GESPREK?

Wat jij denkt, hoe jij kijkt, hoe jij voelt over het Westen en het Midden-Oosten wordt mee bepaald door (sociale) media. Van de twitter-revolutie #Arabspring tot de verkiezingen in de Verenigde Staten: hoop slaat om in vertwijfeling. Doen feiten er nog toe? Wat zijn alternatieve feiten? Is de zoektocht naar waarheid nog van tel door de digitale pletwals van nieuws en opinies?

 

MIRIYAM AOURAGH

Dr. Miriyam Aouragh groeide op in Amsterdam als Marokkaanse van de tweede generatie en studeerde in Amsterdam culturele antropologie & niet-westerse sociologie. Na haar phd vertrok ze als onderzoeker naar het Oxford Internet Institute. Sinds 2011 bestudeert en publiceert ze over de complexe revolutionaire dynamiek in de Arabische wereld met speciale belangstelling voor de impact van technologie. Haar expertisegebieden zijn: digitaal imperialisme, Cyberwar, activisme en verzet, vooral in Palestina, Libanon, Marokko, Syrië.  Miriyam is momenteel Senior Lecturer aan het Communication and Media Research Institute in London.
 

 

YAZAN BADRAN

Yazan Badran is PhD. Fellow at VUB-CEMESO (Center for Culture, Emancipation, Media and Society). His research focused on the public sphere constituted by Syrian emerging media after the 2011 uprising. In 2014/15 he was co-authoring a yearly mapping report on emerging Syrian media. He is interested in exploring the nascent media spheres in the Arab World that emerged following the 2011 uprisings.

 

     
     
 

donderdag 18 mei 2017 - 20.00u

Spiegelzaal - De Markten - Brussel

RADICAAL KOLONIALE BRIL

Over kolonisatie, Islamofobie en hoopvol verzet

 

WAAROVER GAAT DIT VIERDE GESPREK?

 

De ontwrichting van het Midden-Oosten is geen recent fenomeen, maar kent haar historische wortels in de koloniale bezetting door Groot-Brittannië en Frankrijk in het begin van de twintigste eeuw. Deze historische ontwrichting bepaalt mee hoe wij kijken naar moslims daar en hier.  Wat kunnen we hieraan doen? Kunnen we onze geesten nog dekoloniseren? We gaan op zoek naar hoopvolle voorstellen en positief verzet.

 

OMAR JABARY SALAMANCA

Omar Jabary Salamanca is a lecturer in the Department of Conflict and Development at Ghent University. Previously he was based at Columbia University. Recent work considers post/colonial and imperial geographies of infrastructure, settler urbanism, theories of socio-materiality, urban political ecology, energy politics as well as social movements. Omar is editorial board member of Antipode, ACME, Jadaliyya Cities, member of the steering committee of the International Critical Geography Group.

 

RACHIDA AZIZ

Rachida Aziz startte in 2015 samen met een aantal gelijkgezinden Le Space  op een unieke locatie nabij de Brusselse Dansaertwijk, te midden van de designwinkels, maar tevens vlakbij de kanaalbrug richting Gentsesteenweg in Molenbeek. Le Space is een nieuw aRtivistisch productiehuis dat zich thuis voelt tussen de hybride bevolking van onze superdiverse steden.

 

     
 

VERGEET NIET IN TE SCHRIJVEN - DANK!                                                                                    Speciale dank aan Masereelfonds, Menarg, Vrede vzw, Le Space & De Wereld Morgen.