ANN WRIGHT: verzet tegen oorlog

              

  Lezing Ann Wright over het verzet tegen oorlog

een inititatief van VREDE VZW

 

Ann Wright is een voormalige kolonel van het VS-leger, die na haar militaire loopbaan een diplomatieke carrière volgde. Aan de vooravond van de oorlog tegen Irak schreef ze een protestbrief  tegen de VS-oorlogspolitiek waarin ze haar ontslag aankondigde. Sindsdien ontpopte Ann Wright zich tot een van de prominentste vredesactivisten in de VS. Ze nam actief deel aan tal van protestacties tegen de oorlog en bezetting in Irak. Ze werd gedagvaard omdat ze de Nevada testsite was binnengedrongen om te protesteren tegen de voortdurende ontwikkeling van kernwapens. Ze werd verschillende keren gearresteerd en veroordeeld omdat ze hoorzittingen van de Senaat verstoorde met anti-oorlogsboodschappen. Ze nam deel aan het eerste Gaza-flotilla dat geënterd werd door het Israëlische leger.

DE LEZING VINDT PLAATS OP DINSDAG 23 MEI OM 18.00U IN DE TENTOONSTELLINGSZAAL VAN DE MARKTEN, Oude Graanmarkt 5, Brussel.

Na de lezing trekken we allen samen naar LE SPACE om na te praten samen met DIRK ADRIAENSENS, de Irak-specialist van het BRussells Tribunal.

 

“Ik was één van in totaal drie regeringsambtenaren die hun job hebben opgegeven uit protest tegen de Irak-oorlog.”

Mary Ann Wright (born 1947) is a retired United States Army colonel and retired U.S. State Department official, known for her outspoken opposition to the Iraq War. She received the State Department Award for Heroism in 1997, after helping to evacuate several thousand people during the civil war in Sierra Leone.[1] She is most noted for having been one of three State Department officials to publicly resign in direct protest of the 2003 Invasion of Iraq.[2][3] Wright was also a passenger on the Challenger 1, which along with the Mavi Marmara, was part of the Gaza flotilla.

more: https://en.wikipedia.org/wiki/Ann_Wright

 

Eén van de zaken waar de VS-ambassade zich mee bezighoudt in het buitenland is het verzamelen van informatie over mensen uit alle delen van de maatschappij, dus ook over de dissidenten.

Het volledige interview met Ann Wright vind je hier

Het verzet tegen de oorlog wordt door machthebbers makkelijk afgedaan als onpatriottisch of zelfs als landverraad. Say No! is een project dat aandacht vraagt voor het belang van oorlogsweigering. Koren uit de hele wereld filmden hun tribuut aan deserteurs over de hele wereld. Een compilatie daarvan is te zien in De Markten.